Yhteystiedot  |  FI  EN  |   SV  |

Search
Close this search box.

Sähköliitto

Klikkaa avataksesi Sähköliiton esittely

Sähköisten alojen asiantuntija

Sähköliitto on 34 000 jäsenen ammattiliitto, joka pitää sähköistys- ja sähköasennusalalla, energia-ICT-verkostoalalla sekä useilla teollisuus- ja erityisaloilla töitä tekevien jäsentensä puolia.

Sähköliittolaiset työskentelevät sähkön parissa esimerkiksi rakennustyömailla, voimalaitoksissa, tehtaissa ja tietoliikenneyhtiöissä. Liitolla on myös alati kasvava oppilasjäsenkunta ja vankka eläkeläisjäsenkunta. 

Liitto solmii 7 valtakunnallista työehtosopimusta ja useita yrityskohtaisia työehtosopimuksia. Pääsopimusalat ovat sähköistys- ja sähköasennusala sekä energia-ICT-verkostoala. 

Sähköliitto on yksi Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n 17 jäsenliitosta. Kansainvälisesti Sähköliitto tekee tiivistä ja läheistä yhteistyötä erityisesti pohjoismaisten veljesliittojensa kanssa, joita ovat islantilainen Rafidnadarsamband Islands RSI, norjalainen El og IT, ruotsalainen Svenska Elektrikerförbundet SEF ja tanskalainen Dansk El-forbund DEF. Veljesliitot muodostavat Pohjoismaisten Sähköliittojen Federaation NEF:n.

Sähköliitto edistää sähköalaa, sen turvallisuutta ja koulutusta muun muassa Työturvallisuuskeskuksen ja Opetushallituksen alaisissa työelämätoimikunnissa sekä Sähköalan koulutus- ja tutkimussäätiössä.

Liiton toimistot sijaitsevat Tampereella, Vantaalla, Turussa, Kotkassa, Oulussa ja Kuopiossa. 

Työntekijöitä liiton palveluksessa on hieman vajaat 40.

Jäsentensä johtama

Sähköliiton korkein päättävä elin on edustajisto, johon kaudella 2020–2024 kuuluu 70 jäsentä. Edustajisto valitaan neljän vuoden välein käytävissä vaaleissa, joissa äänioikeus on kaikilla liiton sopimusalajäsenillä.

Edustajisto päättää liiton toiminnan tavoitteista, sääntömuutoksista ja jäsenmaksun suuruudesta sekä hyväksyy tilinpäätökset ja käsittelee jäsenten tekemät aloitteet.

Edustajiston päätöksien toimeenpanosta vastaa liiton hallitus, jonka edustajisto valitsee. Kaudella 2020–2024 hallitukseen kuuluu 15 jäsentä.

Edustajiston valitsema liiton puheenjohtaja kaudella 2020–2024 on Sauli Väntti ja varapuheenjohtaja Hannu Luukkonen.  

Edustajisto valitsee myös johtokuntien jäsenet. Johtokunnat suunnittelevat ja valvovat alakohtaista sopimustoimintaa ja edunvalvontaa. Johtokuntia on neljä.