Yhteystiedot  |  FI  EN  |   SV  |

Search
Close this search box.

Oppilasjäsenyys

Valitse viisaasti jo opiskellessasi

Sähköliiton oppilasjäsenyys on sähköalan opiskelijan järkivalinta, jonka ovat tehneet tuhannet oppilasjäsenemme! Oppilasjäsenyys on maksuton. Oppilasjäseneksemme voi liittyä ensimmäistä tutkintoaan päätoimisesti opiskeleva.

Saat tietoa Sähköalojen työehdoista ja palkasta. Siirtyessäsi työelämään olet selvillä oikeuksistasi.

Oppilasjäsenenä saat meiltä liitosta maksutonta neuvontaa työelämän asioissa ja pääset osalliseksi monista hyvistä eduista. Oppilasjäsenyyden ulkopuolelle on rajattu vain matkustajavakuutus, jäsenkalenteri ja Työttömyyskassa Aarian jäsenyys.

Oppilasjäseneksi voit liittyä Sähköliiton tai paikallisen ammattiosaston oppilaitoksessasi pitämässä työmarkkinatiedotustilaisuudessa täyttämällä jaossa olevan lomakkeen, ottamalla yhteyttä jäsenrekisteriimme (yhteystiedot alla) tai täyttämällä itse sähköisen liittymislomakkeen.

Oppilasjäsenenä pääset osallistumaan liiton ja oman ammattiosastosi tapahtumiin, joissa tutustut alasi ammattilaisiin ja saat vinkkejä tulevaisuuden työelämää varten. Työllistymismahdollisuutesi kasvavat, ja opit tuntemaan alaasi syvemmin.

Oppilasjäseneksi liittyessäsi sinusta tulee myös oman ammattiosastosi jäsen. Sinulla on osastosi kokouksissa puhe- ja esitysoikeus mutta ei vaalikelpoisuutta eikä äänioikeutta.

Oppilasjäsenyytesi katkeaa viimeistään kahden vuoden sisällä opintojesi päättymisestä, jos et siirry työskentelemään sähköisille aloille. Mikäli muutat opintojesi suuntausta oppilasjäsenyytesi aikana, olethan yhteydessä jäsenrekisteriin, jotta pystymme lopettamaan oppilasjäsenyytesi.

Työmarkkinatiedotus oppilaitokseenne? Ota yhteyttä!

Wigelius Ari

Kesätyöt ja työnteko opiskelun ohessa

Kun aloitat opiskellessasi kesätyöt, vaihda jäsenyyslajisi oppilasjäsenyydestä sopimusalajäsenyyteen. Helpoimmin se onnistuu, kun otat yhteyttä jäsenrekisteriimme, jolloin kaikki tarvittavat tiedot käydään kerralla lävitse. Jäsenrekisteri tarvitsee tiedon muun muassa työpaikastasi sekä työsuhteesi alkamisajasta. Vaihtoehtoisesti voit itse täyttää sähköisen liittymislomakkeen sopimusalajäseneksi.

Sopimusalajäsenen jäsenmaksuun sisältyy myös Työttömyyskassa Aarian jäsenmaksu. Jos olet täyttänyt 18 vuotta, pystyt jo kerryttämään ansiosidonnaisen työttömyysturvan edellyttämää työssäoloehtoa. Voit kerryttää sitä opiskelujesi aikana pikkuhiljaa, kun olet täysi-ikäinen, työskentelet kalenteriviikon aikana vähintään 18 tuntia ja maksat jäsenmaksua tuloistasi. Työssäoloehdon tultua täyteen olet oikeutettu hakemaan työttömyyskassasta palkkasi mukaan määräytyvää ansiopäivärahaa, mikäli jäät valmistuttuasi työttömäksi.

Sähköliiton jäsenmaksu on 1 prosentti veronalaisesta tulostasi. Voit valtuuttaa jo liittymislomakkeella Sähköliiton lähettämään työnantajallesi jäsenmaksujen perintäsopimuksen tai voit hoitaa sen liittymisen jälkeen ottamalla yhteyttä jäsenrekisteriin. Vaihtoehtoisesti sähköisessä asiointipalvelussa voit tehdä uuden työsuhdeilmoituksen klikkaamalla päävalikosta ”Omat jäsentiedot” ja valitsemalla alasvetovalikosta ”Työsuhteet”. ”Tee uusi työsuhdeilmoitus” -painike vie sinut täytettävälle työsuhdeilmoituslomakkeelle, jossa valitset työnantajaperinnän. Sähköliiton jäsenrekisteri toimittaa jäsenmaksun perintävaltakirjan työnantajallesi. Tarkistathan palkkalaskelmistasi, että perintä käynnistyy. Jos maksat jäsenmaksun itse, lähetämme sinulle itsemaksavan jäsenen jäsenmaksuviitteet.

Kun lopetat kesätyöt ja palaat opiskelemaan, hae jäsenmaksuvapautusta opiskelun perusteella lukukaudeksi kerrallaan ottamalla yhteyttä jäsenrekisteriimme. Kun seuraavan kerran menet kesätöihin tai työskentelet lukuvuoden aikana opiskelusi ohessa, ota yhteyttä jäsenrekisteriin työpaikan ilmoittamiseksi sekä jäsenmaksutavan selvittämiseksi.

Jos työskentelet lukuvuoden aikana opiskelusi ohessa, vaihda jäsenlajisi sopimusalajäseneksi ja ala maksaa jäsenmaksua palkkatulostasi.

Askarruttaako jokin kesätöissä? Ammattiliittojen keskusjärjestöjen yhteinen Kesäduunarin muistilista vastaa yleisimpiin kysymyksiin! Työelämän pelisäännöt kertoo tarkemmin, miten työelämässä toimitaan.

Kun valmistut

Kun työllistyt sähköisille aloille opintojesi jälkeen, muista olla yhteydessä Sähköliiton jäsenrekisteriin. Jos jäsenlajisi ei ole aiemmin vaihtunut oppilasjäsenyydestä
sopimusalajäsenyydeksi, teemme vaihdon ja tarvitsemme sitä varten tiedon työpaikastasi, työsuhteesi alkamisajan sekä jäsenmaksutavan. Helpointa on siirtyä työnantajaperintään, jolloin jäsenmaksu peritään
palkastasi.

Työpaikkasi luottamusmies voi myös liittää sinut helposti sopimusalajäseneksi samalla, kun aloitat työt. Voitte täyttää tarvittavan lomakkeen yhdessä tai hoitaa jäseneksi liittämisen sähköisessä asiointipalvelussamme. Tai sitten aktiivinen työkaverisi suosittelee sinulle jäsenyyttä ja täytätte liittymislomakkeen yhdessä. 

Suosittelija saa S-ryhmän 30 euron lahjakortin, kun uusi sopimusalajäsen täyttää suosittelijan tiedot hakemukseensa.

Sopimusalajäsenyytesi alkaa siitä päivästä, kun alat maksaa jäsenmaksua Sähköliitolle. Samalla alat kerryttää ansiosidonnaisen työttömyysturvan mahdollistavaa työssäoloehtoa, jos et ole ehtinyt kerryttää sitä riittävästi jo opiskeluajan kesätöissä.

Oppilasjäsenyytesi Sähköliitossa katkeaa viimeistään kahden vuoden sisällä opintojesi päättymisestä, jos et siirry työskentelemään sähköisille aloille.