Yhteystiedot  |  FI  EN  |   SV  |

Search
Close this search box.

Miten toimia erimielisyysasioissa?

Työehtosopimuksen määräysten noudattamista valvovat työpaikoille valitut luottamusmiehet, ammattiosastot sekä Sähköliitto. Jos työpaikallasi syntyy erimielisyyttä työehdoistasi, asian ratkaiseminen alkaa työpaikalla neuvotteluilla sinun, luottamusmiehen ja työnantajan välillä.

Isommista, kaikkia koskevista asioista kannattaa aina tiedottaa ja keskustella myös työhuonekunnassa.

Näin erimielisyysasia voi edetä:

  • Jos työnantajasi kuuluu työnantajaliittoon, luottamusmiehenne ja työnantajasi edustaja laativat erimielisyysasiasta työehtosopimuksen mukaisen erimielisyysmuistion. Sen jälkeen Sähköliitto neuvottelee työnantajaliiton kanssa. Jos yksimielisyyttä ei löydy, asia voidaan viedä tuomioistuinkäsittelyyn, mikäli liiton hallitus myöntää oikeusavun.
  • Jos työnantajasi ei kuulu työnantajaliittoon mutta työpaikallanne on kuitenkin valittu luottamusmies, erimielisyysasiasta laaditaan erimielisyysmuistio, joka liitteineen toimitetaan jo tiedoksi Sähköliittoon. Jos työnantaja ei suostu allekirjoittamaan muistiota, asia siirretään Sähköliittoon luottamusmiehen yksin allekirjoittaman erimielisyysmuistion kanssa.
  • Jos työnantajasi ei kuulu työnantajaliittoon eikä työpaikallanne ole valittu luottamusmiestä, erimielisyysasia siirretään Sähköliittoon ilman erimielisyysmuistiota.

Neuvotteluprosessin määrittelee työehtosopimus, ja sitä tulee noudattaa. Prosessin tarkoitus on, että erimielisyysasia ratkeaisi mahdollisimman nopeasti ja paikallisella tasolla.

Aineistot ja yhteystiedot

Yleiseen työsuhde- ja työehtoasioiden neuvontapalvelunumeroomme 03 252 0700 vastaavat työehto- ja työympäristöasiantuntijamme maanantaista perjantaihin kello 9–15.