Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastusta koskevan lakimuutosten eduskuntakäsittely alkaa tänään. Porrastus leikkaisi etuudesta satoja euroja. Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön TYJ:n mukaan osa työttömyyskassojen jäsenistä voisi menettää jopa puolet saamastaan etuudesta, kun huomioon otetaan myös vuoden alussa voimaan tulleet muut leikkaukset.
Hallituksen esittämän porrastuksen myötä täyttä ansiosidonnaista maksettaisiin jatkossa enää kaksi kuukautta eli 40 etuuspäivää, minkä jälkeen etuus laskisi 20 prosenttia. Kahdeksan kuukauden työttömyysjakson eli 170 etuuspäivän jälkeen etuuteen tulisi vielä 5 prosentin heikennys.
Etuuden porrastusta alettaisiin soveltaa 2. syykuuta tai sen jälkeen tehdyn työn perusteella. Käytännössä porrastus alkaisi vaikuttaa etuuksiin marraskuussa, jolloin ensimmäisille sen piiriin kuuluville on ehtinyt kertyä 40 etuuspäivää.
Lisäksi hallitus esittää, että osa työttömyysturvan ikäsidonnaisista poikkeuksista poistettaisiin laista. Poikkeusten ansiosta ikääntyneiden pitkäaikaistyöttömien on ollut helpompi työllistyä ja säilyttää oikeutensa ansiosidonnaiseen, kun he ovat voineet päästä työllistämisvelvoitteen piiriin tai täyttää ansiopäivärahan edellytykset TE-toimiston palvelussa ja päivärahan taso on ollut suojattu.
Nyt eduskunnan käsittelyyn tulevien muutosten lisäksi työttömyysturvaan on toteutettu vuoden alussa jo useita heikennyksiä.
‒ Niiden yhteisvaikutus on merkittävä. Erityisesti lapsiperheiden ja osittain työllistyneiden tilanne heikkenee huomattavasti. Laskelmiemme mukaan osa-aikatyössä olevan kahden lapsen vanhemman etuus voi laskea alle puoleen entisestä, TYJ:n toiminnanjohtaja Aki Villman sanoo.
‒ Ikääntyneiden työttömien työllistymistä on helpotettu aiemmin julkisesti, mutta nyt siitä aiotaan luopua. Käytännössä yhä useampi ikääntynyt työtön putoaa työmarkkinatuelle tai saa huomattavasti entistä pienempää ansiosidonnaista. Lisäpäivillä eli niin kutsutussa eläkeputkessa olevan henkilön ansiopäiväraha ei palaa täyteen tasoon edes työllistyessä, vaan porrastus on pysyvä.
TYJ:hin kuuluvat kaikki Suomessa toimivat 14 työttömyyskassaa, joilla on yhteensä noin kaksi miljoonaa jäsentä.