← Takaisin Sähköliiton sivuille

Search
Close this search box.

Järjestäytyminen tuo samalle viivalle

Kuva: Antti Järvinen

Pääluottamusmies Toni Pirin kokemukset järjestäytymisestä ja järjestämisestä ovat sujuvia ja suoraviivaisia. Hän arvelee sen johtuvan ainakin osaksi siitä, että työyhteisö on pieni. Ja tietysti siitä, että porukka on niin hyvä ja kaikki tuntevat toisensa.

Oman järjestäytymisensä kauhavalainen hoiti kuntoon heti työuransa alussa.

‒ Minulle suositeltiin Sähköliittoa saman tien, kun pääsin töihin vuonna 2004. Liityttyäni aloin käydä oman ammattiosastoni Kauhavan Sähköalantyöntekijät ry:n kokouksissa. Sittemmin minut valittiin osaston sihteeriksi, ja olen nyt useamman vuoden hoitanut tätä järjestötehtävää.

Työpaikan järjestämisessäkin Tonilla on ollut viime vuodet avainrooli: kymmenen työvuoden jälkeen hänet valittiin luottamusmiesvaaleissa pääluottamusmieheksi Jylhän Sähköosuuskunnassa. Peräkkäisiä kausia on kertynyt siitä lähtien, ja pesti jatkuu taas seuraavan kaksivuotiskauden eli vuoden 2025 alkuun saakka.

Turvan ja etujen merkitys korostuvat vaikeina aikoina

Ammattiliiton jäsenyydestä puhuessaan Toni korostaa sen antamaa turvaa ja tuomia etuja.

‒ Nämä tekijät nousevat esiin varsinkin vaikeina aikoina. Tosin meidän työyhteisössämme niitä ei ole vielä koettu.

Jäsenhankintaa on ollut luontevaa tehdä aina uuden työntekijän tullessa taloon.

‒ Olen ottanut liiton jäsenyyden puheeksi ja suositellut Sähköliittoa. Jäsenhankintatyöhön kuuluu liiton antamasta turvasta ja eduista kertominen. Kun kuulumme kaikki samaan liittoon, olemme samalla viivalla.

Vastaväitteet näihin perusteluihin ovat harvassa. Ehkä joku on joskus tokaissut, ettei jäsenyys kannata, jos harjoittaa yritystoimintaa. Mutta yrittäjäjäsenkin pääsee nauttimaan liiton palveluista ja eduista; ainoastaan päätoimisen yrittäjän työttömyysturvan kesto on rajattu Työttömyyskassa Aariassa puoleentoista vuoteen.

Järkeviä asioita järkevästi esittäen ja yhdessä keskustellen

Tonin ja työkavereiden työnantajan Jylhän Sähköosuuskunnan toimialaan kuuluvat sähkön jakelu ja myynti, energiantuotanto vesivoimalassa sekä asennustoiminta. Työntekijöitä on vajaat kymmenen, joista valtaosa on sähköliittolaisia.

Omaa tehtäväänsä pääluottamusmiehenä hän kuvailee työntekijöiden edustamiseksi ja kaikkien tasapuolisen kohtelun varmistamiseksi. Pienellä työpaikalla on vältytty kärhämiltä, ja onnistumisen kokemuksia on luottamustehtävässä ollut enemmän kuin tiukkoja paikkoja.

‒ Kun esitetään järkeviä asioita järkevästi ja niistä keskustellaan yhdessä, olemme aina päässeet yhteisymmärrykseen, hän kertoo reseptinsä tehtävänsä hoitamiseksi.

Työyhteisönsä kompaktissa koossa hän näkee pelkkiä positiivisia puolia. Pääluottamusmiehen kanssa on helpompaa ottaa mitä tahansa asioita puheeksi luottamuksellisesti, kun työntekijät kokevat olevansa yhtä perhettä ja kaikki tuntevat toisensa hyvin.

‒ Minä sitten vien asiaa eteenpäin, jos työkaveri minut siihen valtuuttaa.

Myös uusien työntekijöiden perehdyttäminen ja liittojäsenyyden puheeksi ottaminen on vaivattomampaa. Vastavuoroisesti uusi työntekijä tietää heti, kenen puoleen kääntyä.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lue seuraavaksi