Olemme hetki sitten katkaisseet energia-, ICT- ja verkostoalan työehtosopimusneuvottelut, jotka alkoivat 24. helmikuuta. Neuvottelupöydässä työntekijöitä ovat edustaneet Sähköliiton lisäksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja työnantajia Energiateollisuus ry ja Palvelualojen työnantajat Palta ry.
Emme pitäneet tarkoituksenmukaisena jatkaa neuvotteluita työnantajapuolen kanssa, jonka mielestä alalla voidaan teettää töitä palkalla, jolle ei ole määritelty minkäänlaista vähimmäistasoa. Olemme toistuvasti nostaneet tämän erityisesti lähetettyjä työntekijöitä koskevan ongelman esille neuvottelujen aikana.
– Olemme muistuttaneet työnantajia siitä, että meillä ei ole lainsäädännöstä tulevaa minimipalkkaa, koska se määritellään yleissitovissa työehtosopimuksissa. Myös lähetettyjä työntekijöitä koskevan EU-direktiivin soveltaminen Suomessa lähtee siitä, että yleissitova työehtosopimus suojelee työntekijää määrittelemällä vähimmäispalkan, joka riittää elämiseen, perustelee Sähköliiton neuvottelupäällikkö Jari Ollila.
Tilanteeseen on johtanut hallituksen toteuttama paikallista sopimista koskeva lakimuutos, joka ulottaa sopimisoikeuden myös järjestäytymättömiin ja työntekijöitä Suomeen lähettäviin ulkomaisiin yrityksiin. Ne voivat nyt täysin laillisesti sopia paikallisesti alle työehtosopimuksen taulukkopalkkojen, eikä tehtyjä sopimuksia pysty kukaan valvomaan.
– Olemme neuvotteluissa peräänkuuluttaneet pelisääntöjä ja rajoja paikalliseen sopimiseen. Työnantajapuolta ei vain ole kiinnostanut se, että villi paikallinen sopiminen antaa joillekin yrityksille mahdollisuuden parantaa kilpailukykyään heikentämällä työntekijöiden työehtoja. Luulisi pelkästään osaamiseen perustuvan kilpailun olevan myös Energiateollisuus ry:n ja Palta ry:n jäsenyritysten etu, Jari Ollila jatkaa.
Energia-alan työehtosopimus päättyi 31. maaliskuuta. Työrauhavelvoite alalla on neuvotteluiden katkettua päättynyt.