← Takaisin Sähköliiton sivuille

Search
Close this search box.

Viimeisen kilowattitunnin hinta

Armottomat algoritmit, kulutuksen ja tarjonnan tasapainon etsiminen. Niistä on sähkön hinta tehty. Me kuluttajat haluamme jotain aivan muuta.

Sähkön hinta. Mistä muustakaan me tänä talvena olemme puhuneet? Joillakin on vielä voimassa halpoja määräaikaisia sähkösopimuksia, mutta moni on joutunut todella ahtaalle jättimäisten sähkölaskujensa kanssa. Energiakriisi on aiheuttanut vilkasta keskustelua, ja sähkölle on vaadittu hintakattoa.

Meidän kaikkien sähkön hinta muodostuu sähköpörssissä, jossa käydään joka päivä kauppaa seuraavan päivän hinnasta myyjien ja ostajien tarjousten perusteella. Kaupankäynnissä muodostunut hinta välittyy joko suoraan tai välillisesti jokaisen sähkölaskuun. Yhtä lailla kuin nykyisten korkeiden hintojen taustalla ovat sähköpörssin algoritmit, myös halvat määräaikaiset sähkösopimukset johtuvat kaupankäyntiajankohdan alhaisista markkinahinnoista.

Luulitko maksavasi tuotantokapasiteetista?

Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen sähkön hinta on noussut jyrkästi ja markkinat ovat sekaisin. Toimivatko markkinat, ja onko sähkön hintakriisi vain sodan syytä?

Kotitaloudet käyttävät noin 20 prosenttia Suomen sähköntarpeesta. Kun sähköpörssissä käydään kauppaa myyjien ja ostajien tarjousten perusteella, viimeisen kilowattitunnin hinta, jolla teollisuudessa tuotantoa vielä kannattaa pitää yllä, määrää sähkön hinnan. Se kuuluisa mummonmökkikin on pidettävä kireällä pakkasella lämpimänä, mutta eläkkeen nielaisevan sähkölaskun loppusumman määrittelevät kasvottomat algoritmit. Sähkömarkkinoilla ei makseta tuotantokapasiteetista, vaan etsitään kulutuksen ja tarjonnan tasapainoa.

Monet ovat varoitelleet, että sähkömarkkinoita ei pitäisi sekoittaa kriisin takia. Selvää on kuitenkin, että markkinat ovat epäonnistuneet. Suomi on vahvasti tuontisähkön varassa. Vaikka pohjoismainen markkina on meille hyödyksi ja saamme Norjasta vesivoimalla tai Ruotsista ydinvoimalla tuotettua sähköä, onko markkinoilla riittävästi kapasiteettia?

Jos sanotaan, että markkinat hoitavat asiat kuntoon, nyt on peiliin katsomisen paikka. Sähköä myydään pörssin lisäksi kahdenvälisin sopimuksin, eikä järjestelmä ole meille energiakriisin hintaa maksaville kuluttajille läpinäkyvä.

Sähkö on välttämättömyys

Me kaikki osallistumme energiansäästötalkoisiin ja silti joudumme taiteilemaan selvitäksemme sähkölaskuistamme. Pörssisähkösopimuksella olevat odottavat joka päivä kello 14, mikä on sen viimeisen kilowattitunnin hinta.

Meitä kannustetaan laskemaan asunnon lämpötilaa, lyhentämään suihkussa oloaikaa ja lämmittämään ruoka mikrossa. Ja kaiken tämän jälkeen armottomat algoritmit kertovat, mitä tämä niukkuus maksaa.

Me kuluttajat haluamme läpinäkyvän tuotantokapasiteettiin ja -kustannuksiin perustuvan hinnoittelun.

Jari Ollila

Sähköliiton vastaava sopimusasiantuntija

Jari Ollila on Sähköliiton vastaava sopimusasiantuntija, joka on toiminut sähköasennustöissä lähes 20 vuotta ennen siirtymistään liiton palvelukseen. Liiton eri tehtävissä hän on toiminut vuodesta 2009 lähtien.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lue seuraavaksi