Kierroksen raameissa neuvottelimme hyvät sopimusratkaisut kaikissa sopimuspöydissä. Nykyisen kaltainen yleinen linja ei kuitenkaan tunnista minkäänlaista työtä vaan numerot. Uusi toimintamalli on löydettävä seuraaville kierroksille.
Neuvottelukierros on Sähköliiton osalta käyty ja kaikki työehtosopimukset hyväksytty. Pääsopimusalamme sähköistys- ja sähköasennusala sekä energia-ICT-verkostoala olivat kierroksen viimeisten joukossa. Meillä oli hyvää aikaa seurata liittokierroksen kulkua ja miettiä neuvottelutavoitteitamme.
Teimme tällä kierroksella kahdella pääsopimusalallamme erilaiset palkkaratkaisut. Molemmat korottavat palkkoja kuudella prosentilla. Sähköistys- ja sähköasennusalalla korotusten lisäksi tullut yhden prosentin suuruinen kertaerä jyvitettiin vahvasti etupainotteisiin korotuksiin. Molemmilla aloilla tehtiin sopimusalalle sopiva ratkaisu.
Myös muut liitot tekivät erimuotoisia palkkaratkaisuja, ja sopimuksemme kestävät vertailun niistä minkä tahansa kanssa.
Kustannusvaikutuksia vahditaan sadasosien tarkkuudella
Päättyneellä kierroksella ei merkittäviä tekstimuutoksia käsitelty, mutta kaikissa pöydissä esillä ollut yhteinen asia oli perhevapaauudistuksen huomioiminen työehtosopimuksen teksteihin. Tästä päästäänkin yleisen linjan raameihin ja sopimusjärjestelmämme nykyiseen jäykkyyteen.
Kustannusvaikutusten vahtiminen ja kaiken ajatteleminen rahan kautta on johtanut siihen, että neuvotteluja ei enää tosiasiassa ratkaista neuvottelupöydässä. Perhevapaauudistuksesta neuvoteltaessa jopa nykyisten tekstien tulkinnoista tuli kustannuskysymys. Palkankorotusten kustannusvaikutuksia lasketaan prosentin sadasosien tarkkuudella. Vaikka asiaa ajattelisi niin, että palkankorotusten kustannusvaikutusten raamittaminen on isossa kuvassa hyvä asia, mitä neuvoteltavaa neuvottelupöytään jää? Sähköliiton neuvottelujen aikaan isommat liitot olivat jo työtaisteluilla palkankorotusten tason mitanneet.
Neuvottelijoille jäätävä jatkossa liikkumavaraa
Saavutimme kaikki työehtosopimukset neuvotteluteitse. Palkankorotusten lisäksi saimme mm. sähköistys- ja sähköasennusalalla merkittävän uudistuksen urakkatyömääräyksiin. Neuvottelukunnat tekivät erittäin hyvää työtä kaikissa neuvotteluissa. Kierrokseen kohdistuneisiin odotuksiin nähden moni saattoi myös pettyä, mutta työtaistelut eivät olisi tuottaneet parempia ratkaisuja.
Kierroksen raameissa Sähköliitto teki hyvät sopimusratkaisut kaikissa sopimuspöydissä. Miten tästä eteenpäin?
Sopimusjärjestelmä on murroksessa, mutta henkilökohtaisesti en usko, että nykyisen kaltainen yleinen linja voisi olla kestävä. Yksittäisten liittojen voima ei sitä muuta, mutta yhteinen voima voi muuttaa. Sähköliittolaiset tekevät huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeää työtä. Yleinen linja ei nykymuodossaan tunnista mitään työtä, vaan numerot. Sopimusjärjestelmään on löydettävä yhteinen toimintamalli, joka jättää neuvottelupöytään liikkumavaraa myös neuvottelijoille.
Jari Ollila
Sähköliiton vastaava sopimusasiantuntija
Jari Ollila on Sähköliiton vastaava sopimusasiantuntija, joka on toiminut sähköasennustöissä lähes 20 vuotta ennen siirtymistään liiton palvelukseen. Liiton eri tehtävissä hän on toiminut vuodesta 2009 lähtien.