Kuopiolainen Lauri Thitz oli otollista maaperää, kun Sähköliiton työmarkkinatiedotustilaisuus rantautui hänen ensimmäisenä opiskeluvuonnaan Savon ammattiopistoon. Isän esimerkki ja suosittelu sai liittymään ensin oppilasjäseneksi ja sittemmin vaihtamaan sopimusalajäseneksi valmistumisen jälkeen.
Sähköliiton ja osaston jäsenyydestä
”Isäni innosti minut sekä opiskelemaan sähköalaa että liittymään Sähköliiton jäseneksi. Hän suositteli jäsenyyttä tulevaisuuttani ajatellen. Minusta tuli sähköliittolainen heti ensimmäisenä opiskeluvuonna, kun liiton info pidettiin koulussa. Täytin liittymislomakkeen siinä yhteydessä. Valmistuttuani tänä keväänä vaihdoin sopimusalajäseneksi.
Tiesin liitosta etukäteen suhteellisen vähän: liiton työntekijät hoitavat työelämässä askarruttavia asioita. Sittemmin olen oppinut lisää oikeusavusta, jäseneduista ja työttömyysturvasta. Eniten arvostan oikeusapua ja vakuutusetuja.
Jäsenyys on järkevä valinta, koska liitto seisoo työntekijän takana. Varsinkin nuoret työntekijät voivat olla alttiita erilaisille väärinkäytöksille esimerkiksi palkanmaksussa. Liiton asiantuntijat osaavat neuvoa ja auttaa, jos vaikka tuntuu, että oma palkka jää alle minimin.
Jäsenyyden puolesta puhuu myös se, että jäsenmaksuun sisältyy Työttömyyskassa Aarian jäsenmaksu. Kassan maksama työttömyyskorvaus on parempi kuin Kelan peruspäiväraha.
Oma ammattiosastoni on sama kuin isälläni, Kuopion Sähköalantyöntekijät. Aikomus on osallistua sen toimintaan, mutta tulevaisuus näyttää, miten käy.”
Opiskelusta, työstä ja sähköstä
”Isäni esimerkki kannusti tosiaan hakeutumaan sähköalan opintoihin, ja mielenkiintoni syttyi heti ensimmäisinä koulupäivinä. Tähän mennessä keräämälläni opiskelu- ja työkokemuksella uskallan kannustaa nuoria ja alanvaihtajia tälle monipuoliselle alalle, jolla töitä riittää joka lähtöön.
Melkein kaikki toimii nykyään sähköllä ja sähkö on kaikkialla, mikä tarkoittaa, että työntekijöiltä kaivataan aina vain monipuolisempaa osaamista. Mitä laajemmin alan töitä kokeilee, sitä kattavampaa osaamista karttuu ja sitä enemmän tarjolla on omaa osaamista vastaavia töitä. Sähköalalla voi myös erikoistua erilaisiin tehtäviin.
Tietoa ja kokemusta työelämästä olen saanut opiskeluaikojen työharjoittelussa sekä oppisopimuksella ollessani. Arvokkaan työkokemuksen lisäksi ne jaksot antoivat mahdollisuuden päästä kiinni työrytmiin. Kokeneemmilta asentajilta sai hyviä vinkkejä tulevaisuutta varten ja työhön liittyviin kysymyksiin.
Päädyin nykyiseen työpaikkaani, sähkönjakelujärjestelmiä valmistavaan POK Group Oy:hyn, kun valmistuin. Työtehtäväni täällä ovat pitkälti samanlaisia kuin aiemmassa oppisopimuspaikassani (KÄSITINKÖ TÄMÄN KOHDAN OIKEIN, KUN PUHUIT AIEMMASTA TYÖPAIKASTA?).
Työpäiväni alkaa tavallisesti aamuseitsemältä ja päättyy iltapäivällä kolmelta. Päivään kuuluu sähkökeskuksien valmistamista ja johdottamista.”
Minä itse
”Jos minua pyydetään kuvailemaan itseäni, väittäisin olevani sosiaalinen ja ystävällinen nuori sähköasentaja. Jos kysymys esitetään työkavereilleni, uskon heidänkin pitävän minua ihan hyvänä työkaverina, jolta löytyy ripaus huumoriakin.
Olen aikoinani harrastanut jääkiekkoa paikallisessa KalPassa, ja intoa lajia kohtaan löytyy vieläkin. Siksi käyn talvisin ulkojäillä harrastusmielessä. Kesällä vaihdan lajin koripalloon, jota pelaan ystävieni kanssa. Muuten vapaa-aikani kuluu perheeni, tyttöystäväni ja ystävieni kanssa. Perheeseeni kuuluu äiti, isä, pikkusisko ja koira. Arki-iltaisin minut löytää varmimmin sohvalta löhöilemästä ja viikonloppuisin pihalta tai terassilta.
Työasioista irtaudun parhaiten, kun kotiin tultuani laitan ruokaa tai katson telkkaria. Ne saavat ajatukset muualle.
Kotikaupungissani on hyvä asua. Palvelut ja luonnonläheisyys ovat tasapainossa: kattavien palvelujen vastapainoksi luontokin on tosi lähellä, jos haluaa kaupungin melua karkuun.”