← Takaisin Sähköliiton sivuille

Search
Close this search box.

Tommi kehottaa kokemuksen äänenä: Haluatko vaikuttaa? Lähde ehdokkaaksi!

Moottorikelkan sarvissa ei edustajiston esityslistaa tai työasioita tule mietityksi, Tommi vahvistaa.

Sellaista miehen mielen täyskäännöstä tuskin tulee, etteikö Tommi Väyrysen nimi löydy vaalipiirin EIV07 listoilta, kun Kainuun Sähkötyöntekijäin Ammattiosasto ilmoittaa vaalipiirinsä ehdokkaat edustajiston vaaleissa Sähköliittoon.

Kajaanilainen pääsi läpi viime vaaleissa ja aikoo asettua ehdolle myös tänä vuonna. Vuonna 2020 ehdokkuus ei ollut vielä itsestäänselvyys.

‒ Useammasta eri suunnasta houkuteltiin, mutta pohdin pitkään, olisiko minulla mahdollisesti valituksi tullessa aikaa liiton luottamustehtävälle. Ajankäyttö askarrutti vielä siinäkin vaiheessa, kun vaalien tulos selvisi ja minusta tuli edustajiston jäsen.

Lisää päänvaivaa aiheutti tuolloin kovasti jyllännyt korona-aika. Miten päätöksenteko onnistuu poikkeusaikana? Vastavalittu edustajisto pitikin järjestäytymiskokouksensa marraskuussa 2020 maskit kasvoilla, ja muutama valituksi tullut osallistui kokoukseen etänä Teamsin välityksellä.

Päätöksenteko kaipaa nuoria jäseniä

Millaisilla perustelulla Tommi houkuttelisi uusia ehdokkaita mukaan vaaleihin?

‒ Jos sähköliittolaisten asioihin haluaa vaikuttaa, niin ehdokkuus kannattaa. Edustajistossa pysyy myös hyvin ajan tasalla tulevistakin asioista. Itse olen tutustunut kokouksien aikana muihin edustajiston jäseniin, ja meillä on ollut hyvää ajatustenvaihtoa.

Syksyn vaalit käydään enemmistövaalitavalla, mistä Tommilla on pelkkää hyvää sanottavaa.

‒ Kun vaaliliittoja ei enää ole, kaikilla ehdokkailla on tasapuoliset mahdollisuudet päästä läpi.

Päättyvän nelivuotiskauden parhaana päätöksenä hän pitää jäsenmaksun laskemista tasan yhteen prosenttiin. Edustajisto päätti siitä ensimmäisen toimintavuotensa päätteeksi marraskuussa 2021. Yhdessä prosentissa on sittemmin pysytelty jo kolmatta vuotta.

‒ Prosentin jäsenmaksu helpottaa myös jäsenhankintaa, Tommi muistuttaa.

Yli kolmen vuoden aikana ensimmäisen kauden edustajalle on kirkastunut tavoite saada lisää nuoria mukaan Sähköliiton toimintaan.

‒ Edustajistossa heitä on valitettavan vähän. On löydettävä paukkuja ja oikeat keinot aktivoida nuoria mukaan toimintaan ja päätöksentekoon. Sähköliiton on näyttäydyttävä yhtä siistinä kuin esimerkiksi Insinööriliitto. Ilman nuoria jäseniä liitolla ei ole tulevaisuutta. He tuovat tuoreita ajatuksia nopeasti muuttuvassa työmarkkinamaailmassa.

Ei kärsimättömän paikka

Edustajiston työskentelytavoista Tommilla ei reilut kolme vuotta sitten ollut tarkempaa käsitystä. Omaksi tavakseen Tommi on ottanut lukea ennen kokousta postitse saapuvat kokousaineistot lävitse ja kuulostella, josko kentältä tulisi viestejä vietäväksi edustajistolle.

Työskentelyssä hän korostaa pitkäjänteisyyttä. Asiat eivät tapahdu sormia napsauttamalla.

‒ Edustajiston jäseniltä vaaditaan ymmärrystä, mielenkiintoa ja pitkäjänteisyyttä. Omat luottamustehtäväni työpaikalla ovat opettaneet, että muutokset tapahtuvat hitaasti, Eltel Networks Pohjoisen pääluottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun luottamuspestejä hoitava Tommi sanoo.

Tommi on myös työpaikkansa pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu.

Liiton ja työpaikan luottamustehtävät ja oman ammattiosaston hallituksen jäsenyys… Listaa kuunnellessa tulee mieleen, miten mies pitää huolta omasta jaksamisestaan.

‒ Tähän kun lisätään vielä opiskelu ja perhe, niin totta kai haasteita on, mutta hyvin tässä on selvitty. Valmistuin viime keväänä Savonia-ammattikorkeakoulusta energiatekniikan insinööriksi ja jatkan opintoja Lappeenrannan teknisessä yliopistossa. Tarkoitukseni on valmistua ensi vuoden loppuun mennessä energiatekniikan diplomi-insinööriksi. Kotijoukot, joihin kuuluu vaimo, 7-vuotias tytär ja 11-vuotias koira, onneksi ymmärtävät.

Urheilu auttaa jaksamaan. Vapaa-aikana Tommin voi tavoittaa moottorikelkan sarvista, kiekon perässä jäällä, pallon perässä salibandykentällä tai pyörän selässä.

‒ Kun ehtii, niin toisinaan ohjelmassa on vielä kuntosaliakin, hän lisää.

Alkaako ilmassa olla jo ”vaalikuumetta”?

‒ Ei tässä ehdi kuumeilemaan.

Kuvat: haastateltavan kotialbumi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lue seuraavaksi