← Takaisin Sähköliiton sivuille

Search
Close this search box.

SAK ehdottaa ikääntyneille työajan lyhentämismahdollisuutta

SAK ehdottaa työelämään Osa-aikarahaa, joka antaisi 60 vuotta täyttäneille mahdollisuuden siirtyä määräaikaisesti 80 prosentin työaikaan. Uudistus koskisi niitä kokopäivätyötä tekeviä, joilla ei ole vielä mahdollisuutta saada osittaista varhennettua vanhuuseläkettä. 

Joustomahdollisuus on tarpeen: vain joka neljäs yli 60-vuotias SAK:n liittojen työssäkäyvästä jäsenestä on varma, että pystyy jatkamaan nykyisessä työssään kahden vuoden kuluttua.

SAK kysyi Työolobarometrissaan jäsenliittojensa jäseniltä, miten he haluaisivat lyhentää työaikaansa, jos se olisi mahdollista. Suosituimpia vaihtoehtoja olivat nelipäiväinen työviikko ja se, että tulonmenetyksestä kompensoitaisiin puolet.  

SAK:n ehdottaman Osa-aikarahan rahoittaisi Työllisyysrahasto, joka maksaisi kuukausipalkan alennuksesta puolet aina 280 euroon saakka. SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila laskee Osa-aikarahan hintahaarukaksi 42‒84 miljoonaa euroa.

Toivomustaan lyhyemmästä työajasta melkein puolet barometriin vastanneista yli 60-vuotiaista perusteli terveydellisillä syillä ja yli puolet työn rasittavuudella.

‒ Elämänlaadun parantaminen on uudistuksen keskeisin tavoite. Sillä olisi myös taloudellista vaikutusta: yritysten tuottavuus paranisi työntekijöiden jaksamisen parantuessa. Työurien pidentyminen maksaisi myös yhteiskunnan panostuksen takaisin, Antila perustelee. 

‒ Halusimme rakentaa ehdotuksen, jossa jokaisella olisi samat mahdollisuudet lyhentää työaikaansa työnantajasta riippumatta. Useimmilla työpaikoilla määräaikainen osa-aikatyö olisi mahdollista, jos ollaan valmiita tekemään järjestelyitä. 

Osa-aikarahaa olisi mahdollista saada kuukaudesta vuoteen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lue seuraavaksi