← Takaisin Sähköliiton sivuille

Search
Close this search box.

Joko kesä loppui?

Kesälomat alkavat olla vietetty, ja työ kutsuu. Tulevan syksyn aikana me suomalaiset seuraamme sähkön hinnan kehitystä, pyristelemme Fortumin miljoonabonuksin palkittujen johtajien keittämästä Uniper-liemestä ja yritämme padota palkkainflaatiokierteen.

Miksi lapsuuden kesät tuntuivat pidemmiltä ja aurinkoisemmilta? Ne olivat huolettomia, ilman suunnitelmia, aikatauluja tai erityisiä tavoitteita. Nautittiin jokaisesta päivästä kerrallaan. Sadepäivätkään eivät tunnelmaa latistaneet.

Loman merkitys on kasvanut samaa tahtia työelämän suorituspaineiden ja kiireen kanssa. Pyrimme hetkeksi unohtamaan työasiasiat ja lataamaan akkuja. Siksi ehkä kesä on meille vuosiloman mittainen, vaikka se kestää useamman kuukauden.

Kirjoittelen tätä elokuun ensimmäisenä päivänä, ulkona on aurinkoinen ja lämmin sää. Mieleeni tulee Mamban hieno kappale Vielä on kesää jäljellä. Näin se on, vaikka kesäloma onkin takanapäin.

Riittääkö sähkö ja mihin hintaan?

Sähkön hinnan kehitys huolestuttaa, eikä syyttä. Hinta on noussut hurjasti Venäjän aloittaman sodan johdosta. Synkimmät povaavat Suomeen jopa sähköpulaa tulevalle talvelle.

Toimme viime vuonna sähköä Venäjältä noin 8,7 terawattituntia, noin 10 prosenttia koko sähkönhankinnastamme. Samaan aikaan veimme Viroon suunnilleen saman määrän. Jos yhteys Venäjän sähköverkkoon katkaistaisiin, se ei liiemmin vaikuttaisi sähkön riittävyyteen Suomessa.

Hinta saattaa kuitenkin kohota tarjonnan vähetessä. Toivottavasti Olkiluodon kolmosreaktori saadaan pikaisesti tuottamaan täydellä teholla. Tuulivoimakapasiteetin lisääntyminen on myös tervetullut lisä tiellämme kohti sähköntuotannon omavaraisuutta. Näillä näkymin meillä pitäisi riittää sähköä tulevanakin talvena.

Fortum hukkasi miljardeja Saksaan

Suomen hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti joulukuussa 2013, ettei Fortumin tarvitse jatkossa ylläpitää sähköverkkoa. Suomalaisille kallis päätös antoi luvan myydä verkot ulkomaalaisten sijoittajien pääosin omistamalle Carunalle. Samalla myytiin Fortumin omistama sähköverkkoliiketoiminta Ruotsista.

Fortumin kassaan kilahti noin 9 miljardia euroa, josta valtaosan yhtiö sijoitti saksalaisen energiayhtiö Uniperin ostoon.

Fortumin hallitus on ollut asiasta kovin vaitonainen. Puolueet syyttelevät toisiaan. Uniper-kaupat olivat megaluokan virhe, joka valtion omistajaohjauksen olisi tullut estää. Nyt yritämme päästä kuivin jaloin Fortumin johtajien keittämästä liemestä.

Virheinvestointi on jo maksanut miljardeja, eikä lopullista laskua ole vielä esitetty. Samalla Caruna jatkaa monopolirahan keräämistä asiakkailtaan ylisuurina sähkön siirtomaksuina…

Mitä tapahtuu työmarkkinoilla?

Työmarkkinoilla riittää pohdittavaa kunta-alan ratkaisun jälkeen ja palkankorotustarpeessa purtavaa. Inflaatio on ennätyskorkealla, ja reaaliansiot ovat laskeneet. Päättäjien tulisikin harkita keinoja palkkainflaatiokierteen estämiseksi.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto esitti keväällä, että kiky-sopimuksessa työntekijöiden kontolle siirretyt sosiaalivakuutusmaksut palautettaisiin työnantajien maksettaviksi. Se vastaisi jo useiden prosenttien palkankorotusta. Yritykset ovat siirrosta jo miljardinsa netonneet ja jakaneet ne omistajille.

Kannatan lämpimästi Aallon avausta. Nykyhallituksella on vielä aikaa tehdä työntekijämyönteisempää politiikkaa, mikä saattaisi helpottaa tilannetta myös ensi kevään eduskuntavaaleissa.   

Yyterissä hienot Volttipäivät

Heinäkuun alussa me sähköliittolaiset kokoonnuimme Yyteriin viettämään Volttipäiviä. Sää suosi Porin osaston järjestämää tapahtumaa tälläkin kertaa. Oli mahtavaa tavata tuttuja ympäri Suomea, nauttia upeista Yyterin maisemista, päivien ohjelmasta ja hienosta iltajuhlasta.

Volttipäivät on talkootyön mestarinäyte. Lämmin kiitos Porin osastolle loistavista järjestelyistä ja mahtavasta tunnelmasta!

Sauli Väntti

Sähköliiton puheenjohtaja

Puheenjohtaja työskenteli yhdeksän vuotta Suur-Savon Sähkö Oy:ssä sähkö- ja viestilaitekorjaamon asentajana ennen siirtymistään Sähköliiton palvelukseen. Ura Sähköliitossa on kestänyt jo melkein kolme vuosikymmentä! Sauli Väntti on toiminut liiton puheenjohtajana loppuvuodesta 2016 lähtien.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lue seuraavaksi