← Takaisin Sähköliiton sivuille

Search
Close this search box.

Sähköliiton hallitus: Hintakaton määrittelyssä ei saa enää vitkutella

Kuluttajien edunvalvontajärjestö siihen jo pystyi, kuluttajien oikeuksia valvomaan tarkoitettu viranomainen ei vieläkään. Kuluttajaliitto linjasi alkuviikosta, että sähköyhtiöiden tulisi asettaa itselleen hintakatto, jota kalliimmalla ne eivät sähköä myy asiakkailleen. Liitto otti esimerkiksi Kokkolan Energian itselleen asettaman 16 sentin kilowattitunnin hinnan.

Energiaviraston on jo aikaa sitten pitänyt määritellä kuluttajille myytävän sähkön hintakatto, mutta pakkasen kiristyessä ja sähkölaskujen kasvaessa sen kantaa odotetaan yhä. Valvontaviranomaisen vitkuttelun takia maksamme huippuhintoja sähköstämme. Onko virasto valmis kuuntelemaan määrittelytyössään kuluttajia, kuten sen viranomaisena pitäisi, eikä vain yhtiöiden näkemyksiä omista kustannuksistaan?

Syksyn mittaan on raportoitu sähköyhtiöiden tekevän kohtuuttomia voittoja perimällä asiakkailtaan korkeita hintoja poikkeuksellisen maailman tilanteen varjolla. Yhtiöiden tuotantohinnat eivät kuitenkaan ole nousseet samaan tahtiin kuluttajahintojen kanssa. Tälläkin viikolla esimerkiksi tuulivoimaa on ollut hyvin tarjolla ja tuotanto on ollut lähellä kulutuksen tasoa. Viime aikoina vaaditulle tuotantohintojen julkistamiselle olisi vahvat perusteet.

Tämän viikon alussa sähköntuotanto kävi Fingridin mukaan 12 567 megawatissa, joka on melkein kaikkien aikojen huippulukema. Kulutus oli samaan aikaan 11 996 megawattia. Ei silti puhettakaan, että hinta laskisi.

Oma lukunsa ovat siirtoyhtiöt, jotka ovat ilmoittaneet nostavansa hintojaan juuri, kun maan hallitus on ilmoittanut sähkön arvonlisäveron väliaikaisesta alentamisesta ja verovähennyksestä. Ne siis pyrkivät viemään kuluttajan taskusta sen, mikä verohelpotuksien ansiosta sinne olisi jäämässä.

Ei riitä, että inflaation kiihtyessä hallitus tuli kertaalleen kuluttajia vastaan. Sen on joudutettava sähkön kohtuullisen hintakaton määrittelyä ja estettävä sähkö- ja siirtoyhtiöiden hinnankorotusaikeet.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lue seuraavaksi