“Esimerkiksi sähköntuotantoon liittyvässä työtaistelussa työnantajalla on mahdollisuus ostaa tuotantoa muista maista ja käyttää varajärjestelmiä. Näiden keinojen vaikutukset ovat taloudellisia”, muistutamme ministeriötä.
Työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt 3. tammikuuta mennessä lausuntoja hallituksen lakimuutosesityksestä, joka käsittelee suojelutyötä työtaistelutilanteessa. Sähköliitto on yhtenä yli 30:stä tahosta jättänyt oman lausuntonsa. Koko lausuntomme ja muiden tahojen lausunnot löytyvät Lausuntopalvelu.fistä.
Suojelutyöllä tarkoitetaan hengen, terveyden tai omaisuuden suojelemiseksi työtaistelun aikana tehtävää työtä. Ammattiliitot sisällyttävät sen yleisesti työtaisteluilmoituksiin, tai työntekijä- ja työnantajapuoli neuvottelevat siitä yhdessä, mutta sitä koskevaa lainsäädäntöä ei ole olemassa.
Lausunnossamme muistutetaan, ettei Sähköliitolla ole ollut ongelmia järjestää suojelutyö työtaisteluiden aikana. Rajauksia on tehty ennen työtaisteluiden alkamista ja tarvittaessa niiden aikanakin.
”Ongelmaksi voi mainita sen, että varsin usein työtaisteluun esitetyt rajaukset ovat liittyneet työnantajan aineettomien intressien turvaamiseen. Lausunnossamme on huomioitu tämä huoli, että suojelutyötä koskevaa lainsäädäntöä tullaan käyttämään sääntelyn piiriin kuulumattomien intressien turvaamiseksi”, lausunnossamme mainitaan.
Sähköliitolla ja sähköliittolaisilla on muutaman vuoden takaa kokemusta siitä, että työnantajat teettivät perusteetta hätätyötä energia- ICT- ja verkostoalan ylityökiellon aikana. 20 yritystä teetti säännöllisen työajan ulkopuolella peräti 2 400 tuntia erilaisia viankorjaustöitä, joita normaalitilanteessakaan ei olisi teetetty ylitöinä.
Sähköliitto teki asiasta tutkintapyynnön poliisille, mutta sen tulokset jäivät laihoiksi.
Seurauksena työtaisteluoikeuden kaventuminen?
Vaikka lakimuutosesityksen ei hallituksen mukaan ole tarkoitus suojata taloudelliselta vahingolta, se kuitenkin antaa työnantajalle keinon pyrkiä tähän hakemalla työtaistelun väliaikaista kieltoa tuomioistuimelta. Esityksen mukaan työtaistelu olisi kielletty, ellei työnantaja voi muilla keinoin välttää merkittävien ns. oikeushyvien eli esimerkiksi hengen, terveyden ja omaisuuden vaarantumista, mutta tässä on paljon tulkinnan varaa.
”Tämä voi johtaa työtaisteluoikeuden merkittävään ja tarpeettomaan rajoittamiseen”, lausunnossamme päätellään.
Muistutamme perusteluissamme Korkeimman oikeuden vuonna 2023 tekemästä päätöksestä, jonka mukaan UPM:n hakemalle turvaamistoimelle ei ollut perusteita Paperiliiton lakon aikana. Kaukolämpövoimaloissa ja jätevedenpuhdistamoilla järjestetyn työtaistelun väitettiin lisäävän riskiä lämmöntuotannon toimitushäiriöihin, vaikka yhtiöt olivat varautuneet työtaisteluun ja niillä oli valmiit varajärjestelmät.